Nader bekeken: het XXImo-mobiliteitsbudget

België slipt letterlijk dicht. Voor een passende oplossing moeten we samen kijken hoe en met welke middelen we ons van A naar B bewegen. Het zakelijk reizen per auto is in de meeste gevallen de boosdoener. De nieuwe wetgeving omtrent het mobiliteitsbudget biedt echter meer mogelijkheden om fiscaal voordeel te halen uit het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen.

 

Hoe werkt het mobiliteitsbudget in de praktijk?

Mobiliteitsbudget in de praktijk

Tom De Vlaminck werkt bij Janssens B.V.B.A. en reist 5 dagen per week met zijn leaseauto heen en weer naar het hoofdkantoor, waarbij files een vervelende bijkomstigheid zijn. Het is nu intern afgesproken om samen met collega’s te carpoolen…maar dat niet alleen: vanaf volgend jaar krijgt Tom een maandelijks mobiliteitsbudget van € 250 en kiest hij ervoor om een kleinere auto te nemen.

Met het verschil in budget krijgt Tom dan meer geld om alternatieve mobiliteit te betalen. Hiervan betaalt hij straks zijn deelauto of deelfiets, maar hij gaat ook een keer per week met de trein. Daarnaast werkt Tom ook nog een dag thuis, wat niet alleen een gunstig effect heeft op de tijd en de hoeveelheid brandstof, maar ook op zijn mobiliteitsbudget. Met dat voordeel kan Tom bijvoorbeeld samen met zijn familie in het weekend met de trein naar zee. Al deze mobiliteitsbewegingen betaalt Tom met de XXImo Mobility Card.

 

XXImo. Voor de werkgever en werknemer.

Het faciliteren van alle (zakelijke) reisbewegingen van Tom en zijn collega’s kan eenvoudig met één tool: de XXImo Mobility Card. XXImo faciliteert namelijk de zogenoemde split, waarbij iedere medewerker in feite twee potjes met geld heeft: één voor de professionele uitgaven, zoals een taxirit naar een klant, en één voor het mobiliteitsbudget, waaruit Tom en zijn collega’s woon-werk verkeer en andere mobiliteitsuitgaven betalen.

 

Volop in beweging

Bij de oprichting in 2013 is het XXImo-platform volgens het ‘mobiliteitsbudget’-principe opgezet en verder ontwikkeld. De nieuwe wetgeving is nog niet volledig, maar de basis van de XXImo-oplossing stelt ons vandaag en in de toekomst in staat 100% te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Wij volgen dit nauwgezet en kijken continu hoe we ons product kunnen verbeteren om het uw medewerkers zo makkelijk mogelijk te maken.

Meer weten
Vraag een vrijblijvend advies aan bij een van onze partners (Q8, Leaseplan, MAES) of neem contact op met ons team van Mobility Consultants. Zij praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen. Bel 078 353 452 of laat uw gegevens achter via het contactformulier.